Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010 október-november

2010.12.05

Üdvözlöm ismét sorozatomban!

Október második szerdáján - mely idén 13.-ára esett - van a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja, mely célja az lenne, hogy felhívja a figyelmet bolygónk sebezhetőségére, az érte viselt felelősségre. Nos, mi októberben bebizonyítottuk, mennyire sebezhető az élővilágunk, pláne, ha az ember a közelébe kerül..

Októberben a legnépszerűbb és legtöbbet hallott környezetkárosító katasztrófa az ajkai vörösiszap-katasztrófa volt. Október 4.-én átszakadt a MAL (Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.) tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tárolójának gátja. Ez 10 emberéletet követelt, és ez mellett 40 négyzetkilóméteres körzetben felbecsülhetetlen ökológiai károkat okozott. A Torna-patak teljes élővilágát elpusztította az erősen lúgos kémhatású szennyeződés (tízszerese a tömény hipóénak), valamint a Marcal egy része is erre a sorsra jutott. A világon nem történt még ekkora méretű vörösiszap-katasztrófa, így meg sem tudják jósolni, hány évtizedig lesz érezhető hatása. Természetesen ebben az óriási katasztrófában ismét benne van az ember keze..

 

Indonéziát dupla természeti katasztrófa súlytotta. Legalább 28 halálos és 14 sérült áldozata van az indonéziai Jáva szigetén lévő Merapi vulkán kitörésének – közölték szerdán indonéziai kórházi források. Az emberek halálát, illetve égési sérülését a vulkánból felszínre törő forró levegő okozta . A vulkán kitörése előtt alig néhány órával 3-6 méteres hullámokkal söpört végig Szumátra nyugati partjainál egy cunami. A szökőárt egy, a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés váltotta ki, melynek epicentruma a szörfösök egyik kedvelt helyének számító Mentawai-szigetek közelében volt. A földmozgást még 14 utórengés követte, közülük a legnagyobb 6,2-es erősségű volt. A nyugat-szumátrai hatóságok legutóbbi közlése szerint az elemi csapás 154 ember halálát okozta, további 400 személyt pedig eltűntként tartanak nyilván. A helyi vöröskereszt beszámolt arról, hogy legalább 2 ezer embert evakuáltak, és kilenc hajó hollétéről nem tudnak.

 

Bár egyenlőre még nem katasztrofális az időjárásunk, azért megemlíteném: az idei november jóval enyhébb volt az átlagnál. Tartósan mérhettünk 20 fok körüli értékeket nappal. Ez jócskán megemelte az évi átlaghőmérsékletet: 7,6 fokra. Ez 4 fokkal magasabb a sokéves átlagnál!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.