Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010 januártól júniusig

2010.06.23

A híreket nézve gondolom mindenkinek feltűnt, hogy a környezeti katasztrófák a 2010-es évben ugyancsak megtépázták a földet, és Magyarországot sem kímélték. Rögtön az év elején földrengés pusztított Haitin, Chilében, Tajwanban, aztán jöttek a cunamik is. Ezek persze csak a legpusztítóbb földrengések, a “kisebbeket” nem említem. Aztán jött az izlandi vulkánkitörés, megbénítva egész Európa légiközlekedését. Persze több vulkánkitörés is volt már ebben az évben, de ez volt az igazi médiaszenzáció, hisz megzavarta a kényelmes európai nép életét is. Ha csak a helyi vidéket érintette volna, valószínű csak egy kétperces összefoglalót láthattunk volna róla, de így még vulkánturizmus is indult – valaki biztos nagyot szakított rajta.. Mikor azt gondoltuk, a természet lassan csillapodik, jöttek az özönvízszerű esőzések, és lám: Lengyelországtól kezdve Magyarországig szép kis terület áll víz alatt. A szokatlanul erős viharokat, és tornádókat sem hagynám ki a listából, hisz mindennapos hírekkel látnak el minket. Míg a 2009-es “legtornádósabb” évben összesen 44 tubát, és 2 tornádót jegyeztek fel Magyarország térségében, addig idén fél év alatt 59 tubánál és 5 tornádónál tartunk!! Majd jött az i-re a pont: naponta hatvanezer, de legalább harmincötezer hordó olaj ömlik a Mexikói-öbölbe a BP április 20-án felrobbant fúrótornyából. A minimális szivárgással, napi 35 ezer hordóval számolva a fúrótorony felrobbanása óta kétmillió hordó olaj került a tengerbe. Most júniust írunk, a probléma még mindíg nincs megoldva. Ez a földkerekség legnagyobb természeti katasztrófája – természetesen az ember keze ebben is benne van..

Nos, csak azért próbáltam összegyűjteni az idei év tragikus eseményeit, mert úgy gondolom, abszolút nem jó irányból közelítjük meg ezt a dolgot. Nem ilyenkor kell sírni (félre ne értsék, nem egy lelketlen ember vagyok, nap mint nap könnyeket csalt a szemembe a híradó..) hanem olyankor kéne, amikor szemetelünk, lustaságból és kényelemből nem gyűjtjük szelektíven a hulladékot, nem komposztálunk, ész nélkül vásárolunk, vágjuk és vágjuk az erdőt, iszonyat vegyszerekkel “takarítunk”, még magunkra is kémiai eredetű cuccokat kenünk, amikor a politikusok a saját egoista játékaikkal vannak elfoglalva ahelyett, hogy a sarkukra állnának, és végre végetvetnének élőhelyünk kipusztításának. Nos, akkor kéne sírni. Mert ha egy kicsit is őszinték vagyunk, minden ember tisztában van vele, hogy minden tettünknek következménye van. És ezek a katasztrófák a következmények. Ezek azok, amiket magunknak csináltunk, hát most ne siránkozzunk, hanem nyeljük le a békát. Ha nem hozunk áldozatokat, nem kötünk kompromisszumot a természettel, miért várunk tőle mást? Mi olyanok vagyunk a Földnek, mint valami élősködő parazita. Egy kőkemény vírus. És ő szabadulni akar ettől a vírustól. Csak senki nem fogja fel, hogy ne játsszunk már istenesdit, kicsivel erősebb, mint mi..

Miért nem próbálunk hát együtt élni vele?? Annyi de annyi megoldás van már, csak használni kéne. A passzívháztól a szélenergiával feltöltött villanyautóig, a szelektív hulladékgyűjtésből újrahasznosított termékekig, a jól bevált biciklitől a saját lábunkig minden a rendelkezésünkre áll. Magyarország mezőgazdasága bőven elláthatná saját népét, ehelyett tele vagyunk külföldi import cuccal, a makói hagyma meg vándorol külföldre.. Már általános iskolában “fontos követelmény”, hogy menő mobilod legyen (érdekes, nekem sikerült a suli mobil nélkül is..) és fontos kérdés, hogy ki evett kaviárt reggelire, vagy ki ebédel a mekiben. A legbrutálisabb fogyasztói korban élünk, ami valaha létezett. Honlapomat próbáltam úgy összerakni, hogy mindíg a spórolás, a pénz irányából közelítem meg a dolgokat: úgy gondolom, az emberek 90%-át inkább ez érdekli, ez fogja meg, mint a környezetvédelem. Nos, ha a fentieket elolvassa, el lehet gondolkozni, mennyi pénzt spórolna meg felesleges tevékenységeivel, melynek mellékterméke a köryezetvédelem lenne..

 

               árvíz - Miskolc 2010.06.                              az izlandi vulkán 2010.04.

 

                   Haiti 2010.01.                                                 Chile 2010.02.

 

                Orosháza 2010.06.                                 BP olajkatasztrófa 2010.04.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.