Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010 szeptember

2010.10.10

Üdv újra itt! Lássuk a szeptemberi eseményeket..

Rögtön a hó első napján földrengés volt észlelhető fővárosunkban. Két kisebb földrengés volt hajnalban és reggel Pest megyében Érd, Diósd térségében. A rengések magnitúdója a Richter skálán 1,8-2,0 körüli volt. Mint írták, a rengést többen érezték. Károkról nem érkezett bejelentés.
                            foto: hírextra.hu

Szeptember 4-én hajnalban a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földindulás rázta meg Új-Zélandot. Az epicentrum a Canterbury régióban levő Christchurch városától 35 kilométerre északnyugatra volt. A 386 ezer lakosú városban mindössze két komolyabb sérülés történt, halálos áldozatról nem érkezett jelentés. A 160 ezer lakóházból százezerre teszik a megrongálódottak számát, de a korszerű épületekben a szigorú szabályozásnak köszönhetően nem történt nagyobb kár. Habár a külvárosban több régi épület is összedőlt. Szakértők szerint a legkritikusabb, amikor álmukban éri az embereket a földrázkódás, ezért ilyenkor sokan életüket vesztik. Jelen esetben azonban talán épp annak köszönhető a szerencsés kimenetel, hogy a christchurch-i polgárok nagy része még aludt a rezgések kezdetekor, így a modern lakóházak védelmet nyújtottak számukra. Szeptember 4. óta közel 100 utórengést regisztráltak, ezek közül azonban mindössze egy érte el az 5-ös erősséget. (kitekinto.hu)

                             

Földrengés is okozhatta az M0-ás autóút melletti földcsuszamlást szeptember 18.-án. Több ezer köbméter föld zuhant az autóút nyomvonalára, amikor megcsúszott a töltés. Szinte teljesen leszakadt a hegyoldal az M0-ás épülő új pályája mellett. A leomló föld egy autóútra zuhant, oda, ahol már elvégezték a földmunkákat, és már csak az aszfaltozás volt hátra. A szakemberek azt valószínűsítik, hogy a néhány nap alatt lehullott rengeteg csapadék mellett más is közrejátszott a földcsuszamlásban.

                            foto: MTI

A Richter skálán mért 4,6 erősségű földrengés történt 120 kilométeres mélységben a föld alatt Vrancea környékén szeptember 30.-án 8 óra 31 perckor. A földrengés utórezgései Bukarestben is érezhetőek voltak. A legutóbbi földrengés június 8-án volt Vranceaban. Az akkori földmozgás 4,8 erősségű volt a Richter skálán, szintén 120 km mélységben történt, hatása akkor is, mint most, Bukarestben is érezhető volt.

                          

Múlt havi cikkemben már olvashatott az oroszországi hatalmas erdőtűzről. Nagyon komoly ökológiai következménye is van a keletkezett károkon  illetve haláleseteken kívül. Sajnos itt a következő: Négy halálos áldozata van a dél-oroszországi Volgográdi területen újra fellángolt erdőtüzeknek. A tüzek oltásán több mint 1500 ember dolgozott, s munkájukat több mint kétszáz gép, valamint több repülőgép és helikopter segítette. A tüzek sérültjeinek száma 14. Összesen több mint 500 építmény, ezen belül 397 lakóház, egy óvoda és egy orvosi rendelő égett le, 745 embert evakuáltak.

Feltételezések szerint a tűzvészt egy nagy feszültségű vezeték elszakadásakor keletkezett szikra okozta.

 Videó: Újabb orosz erdőtűz

Moszkvában a hatvan napig tartó, 30-40 Celsius-fokos hőség után ugyan 10 fok körülire esett a hőmérséklet, és az aszályt szinte folyamatos eső váltotta fel, a Volgográdi területen az utóbbi napokban még mindig 28-30 fok körüli a hőmérséklet.

A Volga mentén a Szamarai területen is felgyulladtak újabb tüzek: Togliatti város közelében mintegy 200 hektáron égett az erdő péntek reggel, és a térségben erős a szél, ezért a tűz gyorsan terjed.

A hosszú forróság és aszály miatt a szokásosnál jóval több erdő- és tőzegtűz az idén csaknem egymillió hektárnyi erdőt és teljes falvakat perzselt fel Oroszországban. Hivatalos adatok szerint a lángok mintegy félszáz emberéletet követeltek, és hatalmas, egyelőre még fel nem becsült, de a gazdasági mutatókra érezhetően kiható anyagi károkat okoztak. (hirado.hu)

     foto: AP (hvg.hu)

Heves széllökésektől táplált erdőtűz söpört végig az amerikai Colorado állam egyik hegyvidéki völgyében, emberek százait kényszerítve menekülésre, és házak tucatjait pusztítva el. A tűz egyelőre ismeretlen okból keletkezett a Boulder városától északnyugatra húzódó Four Mile Canyonban, és rövid idő alatt 14 négyzetkilométernyi területen harapódzott el. A gyakran óránként 70 kilométeres sebességű, változó irányú széllökések közepette a lángok rendkívül gyorsan terjedtek a völgyben, időnként egyszerre két irányban is A kanyonból és környékéről a hatóságok csaknem ezer ház lakóit evakuálták.

          undefined foto: szorakoztato.hu

Azt hiszem elég egy hónapra ennyi, bár a neten kutakodva találhatunk még pár tucat szeptemberi katasztrófát. Gondoljon ezen katasztrófák áldozataira, az otthon nélkül maradt emberekre, az erdő nélkül maradt, sebesült állatokra, a Földre.. és ültessen értük egy fát, védje a természetet, gondolja végig, milyen ütemben pusztul élőhelyünk. Gondolom Ön is szeretne még pár évet eltölteni Földünkön, nem én vagyok az egyetlen remélem..?

Októberi összefoglalóval is várom majd, az anyag egy része sajnos már most adott, hisz jelenleg a vörös iszap pusztít mindent, ami az útjába áll. Természetesen megint egy emberi hiba..

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.