Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


egy takarékos ház..

2010.06.23

Ezt a fejezetet azoknak ajánlanám, akik most kezdenek építkezni, de természetesen már meglévő otthonunk alakítására, kiegészítésére is találhatnak alkalmas módszereket.

Kezdjük talán az “alapoknál”, a tervezésnél, az anyagok kiválasztásánál, beszerzésénél:

1.       Legelső lépés leendő házunk megtervezése. Valószínű mire valaki oda jut, hogy már tervezi a házát, teljesen kialakult benne a kép, hogy valójában milyen otthont szeretne, mekkora nappalival, fürdőszobával, stb. Ez mind szép és jó, de gondoljuk át, hogy a megálmodott otthon valóban praktikus, takarékos és élhető? Átgondoltuk a ház fekvését, hogy minél több ideig kihasználhassuk a természetes fényt? Valóban kell 2-3 embernek több száz négyzetméteres ház? Energiatakarékos lesz az elkészült otthon? Egy üvegpalotát építek, amit majd nem győzök klímával hűteni nyáron…..?

Ilyen irányból is tervezzen, ne csak az álmot akarja valóra váltani!! Interneten rengeteg ötletet, segítséget szerezhet öko-ház építéséhez!!!

2.       A legkörnyezetbarátabb mód talán az, ha házunk építéséhez bontott anyagot vásárolunk, hisz azt már előállították, már itt van, terhelve környezetünket. Persze ez nem mindíg megvalósítható, de építkezésnél jusson eszünkbe ez a takarékos verzió is.

3.       Az anyagok kiválasztása: őseink, mint mindenben, otthonteremtési szokásaiban is jóval takarékosabbak voltak nálunk, a már “jóval fejlettebb civilizációnál”. Házaikat pl. sárból tapasztották, vályogból, kőből, fából építették, tehát a hozzávalókat a természetből vették, nem üzemeltettek külön gyárakat e célra. Akkora helységeket alakítottak ki, amekkorákra valóban szükség volt, ezzel rengeteg energia takarítható meg!!  És milyen jól bevált.. Egy megfelelően felépített vályogházban például nyáron nagyon kellemes marad a hőmérséklet, klíma használata még csak eszünkbe sem fog jutni, télen pedig igen kevés energiát kell a fűtésbe fektetni. Egy ökoháznál követelmény, hogy az élettartam lejárta után a felhasznált anyagok lebomlóak, vagy újrahasznosíthatók legyenek.

       undefined

                                                                                                                                            

4.       Szigetelés: a megfelelő szigetelés rendkívül fontos: télen a hidegtől, nyáron a melegtől véd. Nem megfelelő szigetelésnél rengeteg energiát pazarlunk el!! Válasszunk környezetbarát szigetelőanyagot! A hőszigetelést és az egészséges mikroklíma kialakulását segíti a növénytakaró is: már meglévő házunk falát befuttathatjuk borostyánnal. Újabban egyre több helyen használják a gyeptakarót: a háztetőket egyszerűen befüvesítik, vagy kisebb termetű örökzöld növényekkel ültetik be. Ez látványra is szemet gyönyörködtető, és rendkívül hasznos!! Nemcsak szigetel, de még az éltető oxigént is termeli, melynek életvitelünknek köszönhetően egyre nagyobb értéke lesz..

       

 5.       Az energiaforrások megtervezése, kiválasztása: ma már rendkívül könnyen építhetünk 0 rezsijű házat, és Magyarország alkalmas is erre. A villamosenergiát pl. előállíthatjuk napelemmel, vagy szélmotorral. A fűtést napkollektorral, sörkollektorral oldhatjuk meg. Egy ökoház vízháztartása eléggé eltér a szokásosnál.  A WC-nél pl. vagy a takarékos 3 literes tartályt használják, (természetesen az összegyűjtött mosóvízzel öblítve) vagy komposztáló toalettet használnak. A mosógéphez összegyűjtött esővizet használnak. A keletkezett szennyvíznek a ház mellett kell kialakítani egy nádgyökérzónás tisztítót. Így a szennyvízből külön energiaigény nélkül újra tiszta vizet nyerhetünk, melyet vagy tovább tisztítva újra felhasználunk, vagy tökéletes pl. öntözésre. A hulladékkezelést pedig már ismertettem, szelektív hulladékgyűjtéssel és komposztálással szinte alig marad tényleg “kukába való” szemetünk. J

 

 

      

6.       Berendezés: szintén egy fontos lépés. Ma már ismét sok természetes, natúr anyaggal találkozhatunk a piacon, találhatunk egy-két áruházat is, melyek odafigyelnek a környezetvédelemre, mind a gyártás, mind a raktározás, eladás, szállítás során. Természetesen előny, ha a hazai piactól vásárolunk, vagy velük készíttetjük bútorainkat, hisz itt elkerüljük a más országból való importálással járó környezetszennyezést. Fordítsunk nagy figyelmet az elektromos berendezésekre, illetve pl. a csapokra is. Kis fogyasztású, öko berendezéseket válasszunk, és csak azt, amire valóban szükség van. Például nem hiszem, hogy létszükségletű egy elektromos kenyérvágó kés.. Egy jó minőségű, takarékos csappal pedig rengeteg vizet spórolhatunk. Ma már olyan csapok kaphatók, melyek a vizet levegővel keverik, így használat közben az “élmény” megmarad, feleannyi vízfogyasztással!!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.