Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a postaládák szemete

2011.02.26

Mindíg is bosszantott, amikor munkából hazatérve teli kézzel kinyitom a postaládát, és szórólapokkal és reklámújságokkal teli tartalma a földre zúdul. Bedobják a pizzás szórólapot kétnaponta, mikor nem eszek pizzát. A redőnyös telefonszámát, mikor az összes ablakon van redőny. A felhívást, miszerint eladó lakást keres a  környéken, holott ha el kívánnám adni, biztos nem egy postaládába bedobott telefonszámot fogok tárcsázni. Aztán jönnek a multik reklámújságai. Az abszolút csúcs, amikor az 50x40-es lapméretű újság egyetlen oldalán egyetlen termék reklámja szerepel. Az igazi pazarlás. A multik a tökéletesen pazarló élet megtestesítői, ez még a reklámújságukból is visszaköszön.

A neten kutakodva találtam rá a Humusz Szövetségre, akik abszolút a hulladékproblémákra specializálódtak. Oldalukon találtam meg a szemétposta felmérés eredményeit is, miszerint Magyaroszágon a postaládákba dobott papírmennyiség 26,4 kg/háztartás/év!!! Ez a 2010-es felmérésük eredménye. Elkeserítő adat. És a legelkeserítőbb, hogy a lakosok nagy része egy mozdulattal a szemétbe hajítja ezeket a szórólapokat. Ennyit ért a több ezer kivágott fa, elpazarolt energia.

A Humusz Szövetség környezeti tanácsadójával, Rátz Judittal vettem fel a kapcsolatot, élve az ingyenes REKLÁM STOP matrica igénylésével. Családtagjaim, ismerőseim postaládáját is felmatricáztuk, a sajátomon kettő is van. Sajnálatos módon az én postaládámon mintha láthatatlan lenne a matrica: minden nap ugyanúgy benne vannak a szórólapok. A következő lépés talán az lesz, hogy piros filccel készítek egy feliratot: NEM KÉREK REKLÁMANYAGOT! Talán ebből megértik. Vagy csakazértis bedobják??

                                                      

Mit tehetünk?

Elvileg, a reklámtörvény szerint 2009. október 1.-től a postán először kapott kérelten reklámhoz mellékelni kell  egy borítékot, melynek visszaküldésével ingyen (!?) lemondható a további reklám. Nos, én életemben nem láttam ilyen borítékot, pedig éltem volna a lehetőséggel.

Szerintem ez úgy lenne ésszerűbb, (miután a cégek nem foglalkoznak a törvényben előírt lemondó levél melléklésével) hogy összegyűjtve az adott cég szórólapjait vagy a postással küldhetnénk vissza, vagy postai úton juttatnánk vissza a feladóhoz, természetesen annak a kontójára. Igaz, ezzel még mindíg nem lenne biztosítva, hogy a visszaküldött szórólap a kukába kerül, vagy valóban újrahasznosítják.

Ez egy megoldatlan ügy.. Saját csalódásom ellenére még mindíg arra bíztatok mindenkit, tegye ki a matricát, miszerint nem kér reklámanyagot, vagy egyszerűen csak írja ki a postaládájára. Ha pedig mégis bedobták, ne a szemétbe, hanem a szelektív hulladékgyűjtő konténerbe dobja azt..

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Csak azért se !, 2012.03.09 11:18)

Al Capone mondta: "Szép szóval és fegyverrel többet el lehet érni, mint pusztán szép szóval"
Úgy gondolom, ha előbb kérünk, aztán megint kérünk, esetleg harmadszor is kérünk, akkor ne csodálkozzon azon senki, ha egyszer betelik a pohá!
... mert ha lenne időm, kinyomoznám hol laknak a "csakazért is terjesztők" és kb havonta bedobnám a postaládájukba, amit nekem szántak kérésem ellenére.

- csak azért se !

Re: Budapest

(Mezei Zsuzsa, 2012.03.09 13:02)

Tetszik az idézet! :)

Nagykáta

(Karesz, 2012.03.09 14:40)

Most találtam: a Btk.176. § (1) szerint „vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.” ... aki magánterületre a tulajdonos akarata ellenére bemegy. Tehát ha a postaláda magánterületen van és (lehetőleg nem könnyen eltávolítható táblán) erről tájékoztatás van kitéve, akkor ez megoldható ... persze ez be is kell tartatni valahogyan :-)

Re: Nagykáta

(Mezei Zsuzsa, 2012.03.11 15:23)

Hát igen, itt csak a betartatással van gond. Mondjuk érdekelne, ki engedi folyton be őket. De ezek után készítek egy "nem könnyen eltávolítható táblát" :) Mindenesetre köszönöm az infót, ezzel is okosabbak lettünk! :)

Nagykáta

(Karesz, 2012.03.09 12:14)

A postaládák többsége alapvetően magánterületen van elhelyezve (pl. társasházi lépszőház). Ez esetben a tulajdonosok megtilthatják, hogy kéretlen szóróanyagok terjesztése céljából ne léphessen be senki.

Re: Nagykáta

(Mezei Zsuzsa, 2012.03.09 12:59)

Ez tetszik, köszönöm! A következő lakógyűlésen fel is fogom vetni az ötletet!

az igazi pofátlanság..

(Mezei Zsuzsa, 2011.06.15 07:42)

E cikkem óta 4 hónap telt el. Mivel a 2 db reklámstop matrica láthatatlannak bizonyult, valóban kiírtam piros filccel is: "Nem kérek szórólapot. Köszönöm." Eleinte még örömmel tapasztaltam, hogy míg mások postaládájából kikandikál a szórólap, az enyémben nincs. Aztán jött a "csakazértis" verzió. Ugyanúgy benne volt minden nap a szórólap. Egy ideig dühömben a postaláda tetejére állítottam, aztán rájöttem, ez így tuti, hogy a szemetesbe kerül, na nem a papírhulladék gyűjtőbe, így inkább felvittem magammal. Majd 2 hónap után egyszer csak "letépődött" a felirat a postaládámról!! Azóta minden nap csak feldühítem magam a szórólapok tömkelegén, és ugyanúgy felviszem magammal, mint eddig. Matricákkal lehetetlenség nyerni a cégek (és a kihordó alkalmazottak) erőszakossága ellen. Ehhez másmilyen út kell.. persze törvényes kellene, de az van egyáltalán??? Várom a javaslatokat!