Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mentsük meg a föld tüdejét! újrapapír..

2010.07.22

Mint már olvashatta az előző bejegyzésben, az Amazonas fáiból 2000 darabot vágunk ki PERCENKÉNT!! Ez 7 focipályányi terület. Az őserdők 80%-a már nem létezik, megsemmisült. Pedig ez a Föld "tüdeje", ez biztosítaná nekünk, embereknek, és rajtunk kívül a Föld összes élőlényének az éltető oxigént. Tulajdonképpen ezért nem is értem ezt a hozzáállást. Mert mi lesz, ha teljesen kiirtjuk az esőerdőket? Honnan lesz tiszta levegőnk? Már így is népbetegség lett a rák, a légúti megbetegedések, melyek mind a szennyezett, rossz minőségű levegőnek köszönhetőek, melyet folyamatosan lélegzünk be. Az erdők irtása mellett még többet teszünk a levegő szennyezéséért: lassan már mindenki autóval közlekedik, a gyárak ontják kéményeiken a füstöt mérgező gázokkal kombinálva. Milyen élet vár így ránk?? Szkafanderben, gázálarcban kell majd élnünk?? Vagy oxigénsátorban gubbasztunk majd egész nap? És mi lesz az erdőben élő állatvilággal?? AZ SENKIT NEM ÉRDEKEL?? És a gyermekeinkkel? A sok új megbetegedéssel? Akkor aztán sokra megyünk majd a most kitermelt papírok, bútorok és egyéb fából készült termékek tömkelegével..

                      TEGYEN ÖN IS AZ ESŐERDŐK FENNMARADÁSÁÉRT!!

Egy két tipp, mellyel hozzájárul az erdők védelméhez:

Vásároljon őserdő-barát papírt!

Segítse a világ őserdeit azzal, hogy felelősségteljesen vásárol:

- vásároljon újrahasznosított papírt!

- vásároljon FSC-minősített fatermékeket, hogy megbizonyosodj arról, megfelelően kezelt erdőből származik a faanyag!

- vásároljon fa-mentes papírt, ami mezőgazdasági hulladékanyagból készült (gyapot, kender, len, stb).

GYŰJTSE SZELEKTíVEN A HULLADÉKOT! 

Mennyit nyerünk újrahasznosított papírral?

Egy tonna újrahasznosított újságpapír:

· 17 fát ment meg,

· 6 hónapra elegendő elektromos áramot spórol meg egy átlagos családnak,

· 3 köbméter szeméttől kímél meg,

· 31.780 liter vizet spórol meg,

· 75%-kal kevesebb légszennyezésért felelős,

· 43%-kal kevesebb energiába kerül az előállítása, mint a 'szűz' papíré,

· 35%-kal kevesebb vízszennyezésért felelős. (Environment Canada 1992)

 

                           

Az FSC logót azokon a termékeken találjuk, amelyek faanyaga felelősségteljesen kezelt erdőkből származik. Az őserdők pusztításának alternatívái közé tartozik a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsának (FSC) minősítési rendszere. A fából készült termékeken található FSC-embléma alapján ugyanis biztosan kiválasztható az a termék, amelynek előállítása nem okozott jelentős környezetterhelést, s nem csökkentette az élővilág változatosságát. Az európai és az észak-amerikai vásárlók egyre gyakrabban a tanúsított fatermékeket keresik. Az FSC által minősített áru ugyanis megbízható eredetű, még ha az valamely távoli földrészről származik is. Az FSC olyan független erdőtanúsítási rendszer, amely ma már világszerte hirdeti, hogy létezik felelősen működő erdőgazdálkodás, ami a társadalom számára is hasznos. Az FSC-tanúsítás ma az egyetlen olyan rendszer, amely hitelesen közvetíti a vásárló felé a termék magasabb eszmei értékét, hiszen:

· nemzetközileg elfogadott alapelveken nyugszik, ugyanakkor alkalmazkodik a helyi körülményekhez,

· tükrözi az erdők többcélúságának alapelvét, a gazdasági, környezetvédelmi és szociális érdekeket képviselő csoportok többsége számára elfogadható,

· hiteles: az erdőgazdálkodásban felállított követelmények betartását független, akkreditált szervezet igazolja,

· minden erdőtípus, tulajdonosi kategória és üzemméret esetén követhető,

· kiegészíti egy eredettanusítási rendszer, amely követhetővé teszi a faanyagot a (tanúsított) erdőtől a végső felhasználóig,

· a rendszerben való részvétel önkéntes; gazdasági, szociális, valamint környezetvédelmi előnyök révén érvényesül.

Az FSC-minősítés a nyilvánvaló környezetvédelmi előnyökön kívül (a biológiai sokféleség, veszélyeztetett fajok és élőhelyeik védelme, az erdők ökológiai szerepének fenntartása) szociális előnyökkel is jár, hiszen a követelmények kidolgozásakor figyelembe veszik a helyi lakosok jogait, érdekeit, sőt, a tanúsítás az ő bevonásukkal történik. Az erdőgazdálkodó és -tulajdonos pedig  gazdaságilag is egyre inkább érdekelt az FSC-minősítés megszerzésében, nemcsak a piacszerzés és -megtartás, hanem a beruházások könnyítése miatt is, mivel egyes bankok, befektetési csoportok az FSC-tanúsítást előnynek vagy feltételnek tekintik.

                                          

Ez a szimbólum azt jelenti, hogy az újrahasznosított termék már használt anyagokból áll. Ha nincs az ábra mellett egy minősítő mondat (pl 60%-a újrahasznosított anyagból áll), akkor a szimbólum jelentése, hogy a termék 100% újrahasznosított.

 

 

                                  

 

Újrahasználható. Csupán azt jelenti, hogy a terméket újra lehet hasznosítani. (így a szelektív gyűjtőben a helye!!!) Ha papírt vásárol, ez a szimbólum nem jelent sokat, hisz gyakorlatilag minden papír újrahasznosítható. Éppen ezért, fontos, hogy az újrahasznosított szimbólumot keresse!

 

 

Fa-mentes papír

Ma már nem minden papírt készítenek fából. Vannak papírok, amelyeket mezőgazdasági hulladékokból gyártanak (pl. a növények azon részeiből, amelyet mi nem fogyasztunk). Vannak olyan növényekből előállított papírok is, amelyeket direkt a papírkészítés miatt termesztettek (gyapot, kender, len, stb). Nagyon jó, ha talál ilyen papírokat, hisz ezekkel nem árt az erdőknek!

Klór-mentes papír

Klórösszetevőket még mindig használ néhány papírgyár a papír kifehérítséhez. A folyamat során dioxinok termelődnek, amely a POP-ok (környezetben tartósan megmaradó szerves vegyületek) közé sorolhatóak, ezek a tudomány legveszélyesebb kémiai anyagaihoz tartoznak.

Kerülje el: a klórral fehérített papírt – ez a folyamat dioxinokat és egyéb mérgező anyagokat termel.

Majdnem jó: az ECF-vel jelölt papír - az elemi klórmentes fehérítési technológia alkalmazását jelöli, ezáltal csökken a dioxintermelés papírgyártásban.

Nagyszerű: teljesen klórmentes (TCF) – klór-nélküli fehérítést használnak (pl. oxigénnel), hogy elkerüljék a dioxin termelődését.

forrás: www.greenpeace.hu

 

ÉS EMELLETT ÜLTESSEN FÁT!! Ha évente csak egy-két fát ültet, már azzal sokat segít!! Keresse a faültetési akciókat (általában február-április), vagy egyszerűen szervezzen a családjával, barátaival!! Kertészetekben már nagyon olcsón is hozzá lehet jutni facsemetékhez (én idén tavasszal 500 Ft-ért vásároltam facsemetéket, 250 Ft-ért fenyőcsemetéket) és ez egy hasznos, tartalmas hétvégi program lehet!! J

 

 

ÉS TERMÉSZETESEN NE FELEDKEZZEN MEG A SZELEKTíV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL!!! 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.