Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


luxushajók

2010.08.02

                      

Luxus, pompa, pihenés, minigolf, wellness részleg, szépségszalonok, éttermek, koktélbárok, kaszinó, diszkó.. ez mind egy helyen várja a nyaralni vágyókat a legpompásabb luxushajókon. Ma már nemcsak a sztárok, gazdag emberek kiváltsága lehet egy ilyen út, az utazási irodák már hitelt is intéznek, így a legegyszerűbb átlagember is elviheti családját. Igaz, a hitelt kb. 3 évig fizeti utána, de nem baj, kárpótolja a hajón eltöltött egy heti rongyrázás, azonosul a felső tízezerrel, igaz, ő csak az alsó szinten kapott kabint. Készít fényképeket, amiket lehet majd mutogatni a családtagoknak, haveroknak, szomszédnak, és persze nem utolsó sorban fel lehet rakni a közösségi portálokra, hogy mindenki lássa: ő itt is volt. Sikerült.

De lássuk, milyen áron élvezik emberek milliói évente ezt a pompát? (2005-ben a világon 14,4 millió ember választotta ezt az üdülési formát)

- sok esetben a hajók nem fékeznek le biztonságos sebességre a bálnákkal teli vizeken, és elgázolják azokat. Ez persze nem csak a luxushajókra vonatkozik, az "egyéb hajók" is elkövetik ezt a hibát. Az állatok természetesen minden esetben elpusztulnak, nincs esélyük túlélni az ütközést. Egyébként a bálna ma már veszélyeztetett faj, a kihalás szélére sodortuk őket is..

- az ilyen luxushajók üzemanyagfogyasztása több tonna óránként. Mindezt azért, hogy a "jónépet" szórakoztassák.

- egy 3000 fős luxusajó környezetszennyezése egy kisvároséval egyezik meg

- szintén egy ilyen méretű luxushajó 115.000 liter szennyvizet enged a TENGERBE 1 nap alatt!! Az óceánok, tengerek mára amúgy is annyira szennyezettek, hogy egyik pillanatról a másikra felborulhat ökológiai egyensúlyuk, de a luxuskedvelő elit, illetve a hajók üzemeltetője, tulajdonosa, az állam, aki lehúzza róla a neki járó szép kis summát, mit foglalkozik a tengerek élővilágával.. 

Hihetetlen számomra, hogy az élvezetekért, vágyaink kielégítéséért,  kapzsiságból, vagy hogy a világ felfigyeljen ránk, képesek vagyunk feláldozni élőhelyünket..

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.