Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


made in china

2010.06.23

 

                   

Kínai termékek tömkelegével vagyunk ellátva – nemcsak mi, gyakorlatilag minden ország. De miért jó ez? Belegondoltak már abba, hogy azon kívül, hogy silány minőségű árut vásárolnak, milyen nagy mértékben hozzájárulnak a környezetszennyezéshez is? Miért van az Önök szerint például, hogy egy nagy bevásárlóközpontban képtelenek vagyunk magyar fokhagymát vásárolni, kizárólag kínait kapunk, holott a fokhagyma egyik büszkesége országunknak. Inkább ideszállítják több ezer kilométer távolságból, a miénk pedig ki tudja, hova megy. Lehet, hogy ez valakiknek nagy biznisz, de azok a valakik csak pártucatnyian vannak, akkor miért kell az egész világnak az ő bizniszük miatt ölbetett kézzel végignézni Földünk pusztulását?? Ez az egyike annak a rendkívül környezetszennyező módszernek, mely abszolút nem lenne muszáj, sőt, valószínű a magyar gazdasának is jót tenne, ha Magyarországon magyar termékeket vásárolnánk, nem mindenféle importált külföldi cuccot.

Kínában egy tanulmány szerint évente több, mint 700 ezren halnak meg a lég- illetve vízszennyezés miatt. A világ 20 legszennyezettebb városából 16 Kínában található!! És ez valószínű így is marad, mert amíg van igény az általuk gyártott termékekre, addig ők megállás nélkül csak termelik-termelik a sok cuccot még jobban terhelve a környezetet.

 

           

A kínai gazdaság erősödésével párhuzamosan nő a környezetszennyezés, amely az egész Földre hatással van: hetente mintegy két új erőművet adnak át Kínában, amelyek működése a globális felmelegedést is egyre fokozza. Súlyos gondot okoz a termőtalaj eróziója, a vizek és a levegő elszennyeződése. Kevés az ivóvíz, a sivatagok terjeszkednek.

  

A születési rendellenességgel világra jövő csecsemők aránya 2001 óta közel 40%-kal növekedett: míg 2001-ben minden 10 ezer szülésre átlagosan 104,9 testi fogyatékos eset jutott, addig 2006-ban már 145,5. A Kínában születő évi 20 millió csecsemőből 0,8–1,2 millió újszülött valamilyen születési hibával jön világra, közülük 300 ezer babánál szemmel látható a fogyatékosság.

  

Pedig nem ésszerűbb lenne tényleg figyelmet fordítani arra, hogy amit magunk is elő tudunk állítani, azt minek messzi országokból ideimportálni? Ne essünk bele a kínai termékek olcsó csapdájába, lehet, hogy olcsóbb, de ha kiszámolnánk, hogy a silány minőség miatt hány darabot vásárolunk össze abból, míg a jó minőségűből elég lenne egy, rádöbbennénk, hogy nem is olyan olcsó..

Gondolkodjon el, mit miért vásárol meg, hasznára válik e, vagy csak egy újabb kacat a szekrénybe. Ön is a meggondolatlan, mértéktelen fogyasztó társadalomhoz tartozik?? Szokjon le róla!! A pénztárcáját is megkíméli egy pár felesleges kiadástól, és a környezetet sem terheli majd oly mértékben!! J

NE HAGYJUK, HOGY EZ TÖRTÉNJEN ÉLŐHELYÜNKKEL!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.