Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


őszi-téli teendők környezettudatosan

2010.09.29

Elérkeztek az őszi munkálatok, kertünk felkészítése a télre. Itt is figyeljünk a természetességre, a vegyszermentességre, hisz elég mérgező anyagot szívunk magunkba máshol, ne mérgezzük még saját kertünket is.

                            

- az ősz az alkalmas időpont gyümölcsfák, örökzöldek, sövények telepítésére. Ha kertünk elég nagyméretű hozzá, a sarkokat ültessük be úgy, hogy fák, bokrok, talajtakarók egyaránt megtalálhatók legyenek, és innentől adjuk e részeket vissza a természetnek! Ne bolygassuk, ott ne nyírjunk füvet (ezért is írtam talajtakarót fű helyett) csak minimálisan gondozzuk, amennyi az esztétika miatt szemünknek kell. Helyezzünk el madárodút, etetőt-itatót, és  meg fogunk lepődni, milyen kis élővilág képes hetek alatt kialakulni ezekben a sarkokban. Ez főleg a városi kertesházakban látványos, egy-egy ilyen zug kincset ér a városi állatoknak.

- a gyümölcsfák őszi permetezéséhez ne használjunk vegyszert! Készítsünk inkább fokhagymalét, ezzel kezeljük növényeinket! (3 kg fokhagyma külső pikkelylevele 10 liter esővízbe, 8-10 nap után tízszeres higításban permetezni)

- téli takaráshoz használjunk természetes anyagokat! Takarhatunk komposzttal, mulccsal, szalmával. A komposzt, mulcs lebomlik, javítja a talaj minőségét, megtartja a nedvességét, a szalmát pedig tavasszal eltávolíthatjuk, utána komposztálhatjuk.

- az összegereblyézett leveleket NE égessük el!! Ezzel rengeteg széndioxid kerül a levegőbe feleslegesen, hisz az őszi lomb alkalmas téli takarásra, és komposztálható is! Kivétel a gesztenye és a diófa lombja. Ha ezek elégetése mellet döntünk, hamuja viszont már tökéletes komposztanyag!

                                  

- kertünkbe ne használjunk műtrágyát! Az őszi trágyázást oldjuk meg inkább természetesen! Használjunk komposztot, vagy zöldtrágyát. Ezt kertünk és egészségünk is meghálálja. Tökéletes zöldtrágya a mustár, az olajretek, a facélia (mézontófű).

                               

szerkesztés alatt..

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.