Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a kertben is vegyszer nélkül!!

2010.08.23

"Kozmetikumok" c. bejegyzés alatt már olvashatott a vegyszerekről, melyeket nap mint nap magunkra kenünk "tisztálkodás" címszó alatt, illetve a "tisztaság, vagy vegyi bunker" c. bejegyzésben megismerkedhetett az otthonunkban használatos mérgekkel is. 

                                               

De mi a helyzet a táplálékkal, mely elvileg testünk egészséges fenntartását kéne, hogy szolgálja?

Van, aki kimondottan csak a hipermarketekből szerzi be a betevőt. Ez a legborzasztóbb, amit tehet. Gyakorlatilag az ott megtalálható élelmiszerek 95 %-a külföldről érkezik, ami egyenesen arányos azzal, hogy óriási mennyiségű tartósítószerrel van telepakolva. Még ha azt is gondolja, hogy egészségesen táplálkozik, mert sok zöldséget, gyümölcsöt eszik, akkor sem teszi azt: a gyümölcsöket nyers állapotban szedik le, különben nem bírná ki az utat, majd beérést elősegítő vegyszerrel és tartósítószerrel kezelik, és fényezőanyaggal vonják be, hogy még kívánatosabb legyen. Nos, egy ilyen gyümölcsből én köszönöm, nem kérek..

            

Itt ugye ismét bejön a "Magyar Termék" lényege, melyről szintén olvashat egy rövidke cikket a honlapon.

Aki  nem teheti meg, hogy magának termeljen élelmiszert, az legalább annyit tehet magáért, hogy a piacon megkeresi a helyi parasztnénit, és tőle vásárol. Gondolom - sajnos - e termékeket is permetezték, de legalább a fent említett anyagokkal nincs kezelve, és még a környezetvédelem felé is tett egy lépést, hiszen nem a több ezer kilóméterről ideszállított élelmiszert vásárolta meg!

Aki pedig olyan szerencsés helyzetben van, hogy saját kerttel, telekkel rendelkezik, használja ki a természet adta lehetőségeket, és ne mérgezze azt! (és persze saját magát se) Szinte minden probléma megoldható a veteményesben VEGYSZEREK NÉLKÜL!!

Egy-két tipp egy "biokerthez":

 - ALAP, hogy kertünk "madárbarát" kert legyen!! A kis szárnyasok óriási szolgálatot tesznek nekünk a kártevők bekebelezésével, ici-pici odafigyelésért cserébe. Helyezzünk ki nekik madáritatót, fürdetőt! Ez a nyári kánikulában különösen fontos, de télen szintúgy, sokan nem is tudják, hogy télen a madárkák többsége nem éhen, hanem szomjan hal! Ha a számukra hozzáférhető vizek befagynak, ők folyadék hiányában az út széli sós latyakból fognak inni, mely az ő pici szevezetüknek biztos halált jelent. Gondoskodjunk tehát az ivóvizükről, és gyönyörködjünk bennük, miköben fürdenek! :) Helyezzünk ki nekik mesterséges odúkat, melyet mi magunk is elkészíthetünk párszáz forintból! Ha ősszel elkezdjük etetésüket, tavaszig folytatnunk kell!! Az etetéshez szokott madárkának nem lesz elég energiája új helyet keresni táplálék hiányában! De semmiképp ne kenyérrel, vagy sós szalonnabőrrel tápláljuk őket, illetve a penészes vagy elázott magvak is veszélyesek számukra! Ezektől szintén elpusztulhatnak kis segítőink!

             

- műtrágya használata helyett komposztáljon!! Ezzel SOK legyet üt egy csapásra.

1. jelentősen óvja a környezetet

2. a megfelelően előállított,érett komposzttal javítja a talaj minőségét

3. növényeinek ennél jobb és természetesebb trágyát nem is adhatna

4. használhatja gyepre, zöldségre, gyümölcsre, téli takarásra, bármire

5. kevesebb hulladékot dob a kukába, így szemétdíja is csökken ( + még szelektálja tovább, és észreveszi, hogy gyakorlatilag nem marad "szemete")

6. az elfogyasztott zöldséggel, gyümölccsel Ön is egészségesebb lesz

7. megóvja magát, szeretteit, állatait a vegyszerekkel való érintkezéstől, annak belégzésétől

                                                  KOMPOSZTÁLJON HÁT! :)

                            

- vegyszerek, permetszerek helyett védekezzen természetesen!

 ¤ levéltetvek, kártevők ellen csalánlé: 1 kg friss csalánlevél 10 liter esővízbe, két hétig letakarva érlelni, majd tízszeres higításban permetezni

                                    

 ¤ baktériumos, gombás betegségekre fokhagymalé: 3 kg hagyma külső pikkelylevele 10 liter esővízbe, 8-10 nap után tízszeres higításban permetezni

 ¤ általános növekedés serkentő:1 kg friss gyermekláncfű 5 liter esővízbe, két hét után ötszörös higításban permetezni tavasszal és ősszel

                                       

 ¤ ültessen kertjébe fokhagymát, de még a leandere mellé is beszúrhat egy gerezdet!

                                        

 ¤ málna alá ültessen körömvirágot! Rovarűző hatása mellett a málna szeret vele "együttélni"

                                          

 ¤ veteményesébe ültessen bársonyvirágot (büdöskét)! Elűzi a fonálférget! Különösen  jó a répasorok közé!

                                       

 ¤ a levendula jótékony hatásait, isteni illatát mindenki ismeri.. Kertünkre ugyanilyen jó hatással van, elűzi a rovarokat, tetveket! Ha rózsák közé ültetjük, az sem lesz tetves!

                         

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

programcsere@gmail.com

(Mezei Zsuzsa, 2011.03.15 06:09)

Kedves Éva! Köszönöm a hozzászólást, remélem igaza lesz, és valóban megpróbálnak egy idő után váltani végre az emberek, és egy szebb, tisztább világban élhetünk. Én mindenkinek sok sikert és kitartást kívánok hozzá!

Szántód Szántódi u 1

(Szabó Éva, 2011.03.14 22:19)

Ezek a világ legfontosabb tanácsai,majd mindenki ráfog jönni csak még 1 kis idő kel.Remek!!!Köszönöm.