Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a vegetáriánus életmódról

2011.01.05

Ma már számtalan diétával és életmóddal találkozhatunk, mindenki másra esküszik, mástól gyógyul meg, vagy lesz varázslatos alakja. Sokan a vegetáriánus életmódot is egynek tartják ezek közül a felkapott sztárdiéták közül. Pedig megfontolandó lenne minden ember számára! Én 29 éves koromig a húsfogyasztók táborát népesítettem. Ekkor már 9 éve táplálkoztam a vércsoportdiéta szerint. E diéta alapján a 0 vércsoportúak a "vadászok", étrendjük alapja a hús. Én itt le is ragadtam, ettem a csirkét-pulykát, mindíg is szerettem. Aztán egy sajnálatos megbetegedés történt a családban, mely miatt megvásároltuk a vércsoportdiéta rákos betegek számára írt kiadását is. A könyv nem csak a már kialakult betegséggel foglalkozik, hanem a megelőzéssel is. Nekiültem hát ennek a könyvnek is, és meglepődve olvastam, hogy itt már különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy csak a bio minőségű, "tiszta" hús hasznos a 0 vércsoportúak számára. Erre nem gondoltam.. és vajon miért nem?

Gondoljuk csak végig, hogy a bevásárlóközpontokban vásárolt hús, legyen az csirke, pulyka, vagy marha, mennyi legelőt, mezőt látott életében? Kb. ennyit:

Tápokon nevelkednek, és hormonokat kapnak. A cél, hogy minél gyorsabban "levágható korba" lépjenek, így még kevesebb a költség. Mi pedig ezt a husit fogyasztjuk. Egy fokkal még mindíg jobb, mint az adalékokkal telerakott párizsi, mely összetevőit jobb, ha nem tudjuk annál részletesebben, mint ami a cimkén fel van tüntetve.

Ezek után természetesen azonnal felhagytam a húsfogyasztással. Minél jobban belemélyedtem, annál jobban elképedtem a dolgon: nem elég, hogy mérgezzük magunkat, ezért még szerencsétlen állatokat kínozva tartjuk, majd levágjuk, és közben még irdatlan környezetszennyezést hajtunk végre.

És van, aki ilyenkor szokott jönni a szokásos sablon válaszokkal: "de ez az élet rendje, mi vagyunk a tápláléklánc csúcsa", és hasonló okosságok. Az a természet rendje, hogy több ezer csirkét bezsúfolunk egy ketrecbe, majd leöldössük őket? Vagy hogy erdőket tarolunk le, hogy legelőket nyerjünk? Ez már nem az élet rendje.. Sajnos annyira túlnépesedtünk, hogy természeti kincseink drasztikus megváltoztatása, kiirtása nélkül nem boldogulunk ezen a bolygón. Azt minden ember tudja, hogy hogyan használja ki a Földet, de azt nem, hogy hogyan védje meg!

Nos, az egyik legegyszerűbb lépés ez lenne, már az ENSZ is kimondta:

"Egyél kevesebb húst, hogy megmentsd a bolygót"

A hús- és tejtermékek fogyasztásának csökkentése és a mezőgazdasági módszerek javítása jelentősen csökkentené az üvegházgázok globális kibocsátását. A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) kutatói szerint 2055-re a mezőgazdaságból származó metán és dinitrogén-oxid kibocsátásokat több mint 80%-kal lehetne csökkenteni.

Nos, tényleg szükségünk van a húsra? Az élőhelyünk árán is? Nem lenne jobb helyette gyümölcsfákat ültetni, melyek oxigént termelnének, és gyümölcsüket ehetnénk? A disznóvágás helyett tudnék ajánlani más "bulit" is! :)

                            

"Láttam a statisztikákat, hogy mennyi energiát, vizet fogyaszt a hústermelés, nem beszélve a környezetszennyezésről és hormonokról, elképedtem ezeken az adatokon, és elsők között lettem ilyen elhatározásból vegetáriánus." László Ervin

A húsfogyasztás hatásának szemléltetése:

1kg legeltetett marhahús előállítása ugyanannyi kibocsátással jár, mint személyautóval 113,4 km vezetés. Az intenzívebb termelési módszerek miatt a hagyományos marhahús 1kg-ja 70,6 km vezetéssel egyenértékű. 1kg hagyományosan előállított sajt 71,4 km vezetésre jön ki, míg a biosajt valamivel kedvezőbb, a maga 65,5 km-ével. 1kg sertéshús 25,8 km vezetésnek felel meg, a bio sertéshús pedig 17,4 km-nek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.