Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kozmetikumok

2010.06.23

Ha végignézünk egy reklámblokkot kedvenc esti sorozatunk közben, azt sugározzák az agyunkba, mitől lesz hajunk elképesztően csillogó, lágy, “kasmírtapintású”, milyen krémtől fogyunk le úgy, hogy semmit nem kell tennünk, olyan tisztítószerekről áradoznak, melyeket ha megveszünk, már szinte takarítanunk sem kell, és olyan izzadásgátlókat reklámoznak, melyet használva mi leszünk a legnagyobb sztárok, senki nem állhat utunkba. És mi az eredménye egy ilyen reklámblokknak? Anya másnap elindul, és bevásárol a sok TV-ben hirdetett termékből. Ha valóban szeretné családját, valószínű nem vásárolná meg ezt a sok mindent. De itt nem a szeretettel van baj, hanem a NEM TUDÁSSAL. Mert erről a reklámok nem beszélnek…

Amiket bőrünkre kenünk, legyen az krém, szappan, tusfürdő vagy sampon, alaposan meg kéne válogatnunk. Egy kiváló kozmetikus szerint jobban járnánk, ha megennénk a forgalomban lévő kozmetikumokat, emésztőrendszerünk is küszködne vele, de talán nem ártanánk annyit, mintha bőrünkre kennénk, rajtahagynánk pakolásként, esetleg még jól be is masszíroznánk. Egy táblázatot tanulmányoztam, melyben azok az összetevők is fel vannak sorolva, melyeket a kozmetikumok gyártásához használnak. Elképedtem.. Kedvenc samponom (volt addig a napig) például ilyen összetevőkkel büszkélkedhetett:

Sodium Laureth Sulfate (SLES) és Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
a Sodium lauryl sulfat alkoholos formája. Ez valamivel kevésbe ingerlő, mint a Sodium lauryl sulfat, de súlyos kiszáradást idézhet elő. Samponokban és tisztítószerekben más összetevőkkel való reakcióba lépésekor esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba. Ha más anyagokkal kombinálják, akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amik potenciálisan rák keltőek. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban olyan elnevezéssel, hogy "kókuszdióból származik".
A biztonsági adatlapról:
Figyelem! Bőr és szemirritációt okoz! Kerülje, hogy szembe, bőrre és ruhára kerüljön. A közepes és erős szemirritatív osztályba lett besorolva.

Tovább olvastam, kíváncsi voltam a származékára is:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban használják - valamint a termékek 90%-ban mint hab.
Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Késleltetheti a gyógyulási folyamatot, felnőtteknél szürke hályogot okozhat.
Az SLS-nek és ALS-nek kitett gyerekek szeme előfordulhat, hogy nem fejlődik megfelelően, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Az SLS és ALS károsíthatja a bőr immunrendszerét is azáltal, hogy elkülöníti a rétegeket, és gyulladást okoz. Gyakorta leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy "kókuszdióból származik".
A biztonsági adatlapról:
Szembe kerülve: 6 albínó nyúl szemébe csepegtetett 29%-os Sodium Lauryl Sulfate oldat komoly irritációt okozott. Az anyagot az erősen bőrirritatív csoportba sorolt
ák.

És sajnos ez a két összetevő csak a kezdet volt. Még kb. 11 hasonló kaliberű kémiai cuccot találtam csak a samponomban. Ez borzalmas terhelést jelent vesénk, májunk számára, nem elég, hogy a táplálkozással szinte már csak “E”-ket viszünk be a szervezetünkbe (itt a mesterséges ízfokozókra, színezőanyagokra és társaira gondoltam..) még a kozmetikumokkal is terheljük azokat.

  

És ez egy csapda. Egy ördögi kör. Mert a reklám szerint szépek leszünk, márpedig ha belül nincs rendben valami, az kívül is meg fog látszani: körmünk, hajunk töredezik, bőrünk hámlik és kiszárad, vagy épp pattanásos és zsíros lesz, és mi még több kencét vásárolunk és kenünk magunkra, hogy jobb legyen.

A környezetvédelmet itt utóbbra hagytam, hátha valakit a szépsége, egészsége irányából tudtam olvasásra bírni, és csak reménykedhetek, hogy tovább olvassa a lapot..

Szóval, környezetvédelmi jelentősége is van a természetes kozmetikumoknak, nemcsak egészségünkben játszik fontos szerepet! Lássuk:

-          amit magunkra kenünk, illetve amivel fürdünk, mind-mind a lefolyóban köt ki, bekerülve ezáltal a földekbe, a vízbe, egyszóval környezetünkbe

-          logikus: ha ezek a termékek természetes anyagokból készültek, kevésbé fogjuk terhelni vele környezetünket!

-          gondoljuk végig, mi mindent összevásárolunk, amit aztán nem is használunk.. áll a polcunkon, lejár a szavatossága, kidobjuk a kukába. Ezzel ismét jelentősen környezetszennyező tevékenységet vittünk végbe, hisz azt a terméket elő kellett állítani, elszállítani a boltba, onnan haza, majd a természet egy pár évig eltevékenykedhet azzal, hogy próbálja lebontani azt, amit mi kidobtunk a kukába.

-          szelektáljon! Vásároljon tudatosan!! Én például meglepődtem, hogy amikor egy természetes kozmetikumokat és tisztítószereket forgalmazó cégtől megrendeltem azokat a termékeket, melyek mindennapi életünkhöz kellenek, mennyire kevés dolog is ez valójában. A kozmetikumok, szappan, sampon, tisztítószerek belefértek egy dobozba!! Régebben én is hajlamos voltam telepakolni a fürdőszobát.. Ma már nem teszek ilyet!! J

-          egyértelmű, hogy minél kevesebb haszontalan kozmetikumot vásárolunk össze, ismét egy újabb lépést tettünk a környezetvédelem felé, és ismét kíméltük a pénztárcánkat is!

 

Látja, még a végén kiderül, hogy a környezetvédelemmel mindenki gazdagabb lehet!! Anyagilag is, de ami a legfontosabb: magával az élettel!!

Én a Sanoll illetve a Dr. Hauschka termékeket találtam számomra megfelelőnek, de az interneten sok természetes kozmetikumot illetve tisztítószert forgalmazó céget találhatunk.

Mellékelném a veszélyes adalékok listáját is, mely segítségével kiszűrhetjük a magukat “bio”-nak hirdető cégek termékeit. Vigyázat, rengeteg félrevezető bio- és natúrkozmetikummal találkozhatunk!

http://www.ideal.hu/egeszseg/101764-mergez-anyagok-a-kozmetikumokban.html

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.