Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kisgólyák

2010.09.19

Egy, a szó szoros értelmében életbevágóan fontos felhívás rövidített változata olvasható alább, melyet a Magyar Madártani Egyesület tett közzé: http://golya.mme.hu/

A júniusi hideg, esős időjárás miatt a fehér gólyák legjobb esetben is csak 50% körüli költési sikert érnek el idén. Ennél nagyobb is lehet azonban a baj, mivel sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett, és az ő megkésett fiókái túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel elhagyják a fészket a napokban kezdődő vonuláson. Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak!

A pótlásként lerakott tojásokból kikelő fiókák akár egy hónapot is meghaladó késésben lehetnek. Olyan fészekről is érkezett az MME-hez információ, ahol a fiatalok még nem is röpképesek! Ugyanakkor a hazai fehér gólya állomány a sokéves adatok alapján az elkövetkező két hétben elvonul az országból, és ilyen helyzetben a szülők többnyire magukra hagyják a gyámoltalan fiókákat.

Az elkövetkező napok és hetek a legkritikusabbak. Legnehezebb helyzetben a fészket elhagyni nem tudó röpképtelen fiókák vannak, ők emberi beavatkozás nélkül két-három nap alatt éhen halnak!

Mit tehetünk az itthon maradó fiókákért?

A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket,különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (elérhetőségek alább).
Némileg jobb helyzetben vannak a repülős fiókák,mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ellenben, őket is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket.

Hol jelenthetjük be a problémás gólyákat?

Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el. A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni.
A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat. A gyors kapcsolatfelvétel érdekében az egyes igazgatóságok központi elérhetőségei:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 48/506-000
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 87/555-260
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 36/411-581
ügyeleti telefon: 30/861-3808

Köszönjük a segítséged!

FORRÁS:
M. Föld Egyesület
http://www.foldegyesulet.hu